Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Saturday, October 30, 2010

BOROBUDUR TEMPLE AND HISTORIES



EXPLORATION AROUND BOROBUDUR TEMPLE. LET'S CHECK IT OUT!!!


Borobudur adalah nama sebuah candi Buddha yang terletak di Borobudur, Magelang, Jawa Tengah.
 
Hye dan salam buat awak-awak semua pembaca setia ruangan BLOG FIFIEY LYCHEE MARATION yang semakin banyak dengan cerita dan kemudian sunyi sepi semenjak ini. Maaf kerana tidak sempat untuk saya meluangkan diri di hadapan komputer riba kerana sibuk dengan pelbagai tugasan negara. Ups, tidaklah sebegitu, tugasan selayaknya anak-anak remaja yang punya jati diri lakukan. Hujung tahun sudah hampir tiba. Dan sekarang sudah  hampir masuk kita ke bulan sebelas dalam tempoh 2010. Kemarin banyak sekali acara pernikahan berlangsung bersempena dengan tanggal sempurna 10.10.2010 dan ada juga yang bermegah dengan tanggal 20.10.2010. Kalau anda google tentang kedua-dua tanggal tersebut melalui  ensiklopidia ataupun wikipedia, memang ada tercatat sejaranh-sejarahnya tersendiri. Boleh anda semua ceritakan, apa yang gah dengan tanggal tersebut menurut pandangan dan ilmu serta pengetahuan yang anda ada? Mungkin ada yang tahu akan ilmu tarikh berdasarkan feng-shui bagi masyarakat Buddha? Ataupun ada yang mahu menjadi seakan Nujum Pak Belalang yang sakti membuat ramalan melalui tanggal atau tarikh sesuatu kejadian? Wallahualam.

Berbicara tentang Agama Buddha serta penganutnya, pasti ramai yang tahu tentang sejarah agung dan kisah Candi Buddha yang terletak di Borobudur, Mangelang, Jawa Tengah. Lokasi candi adalah kurang lebih 100 km di sebelah barat daya Semarang dan 40 km di sebelah barat laut  Yogyakarta. Candi ini didirikan oleh para penganut agama Buddha Mahayana sekitar tahun 800-an Masehi pada masa pemerintahan Wangsa Syailendra. Jom kita sama-sama pelajari dan hayati sejarah candi kuno berabad lamanya. CANDI BOROBUDUR. Bagi pelajar Tingkatan Empat sekolah Kerajaan Malaysia telah mempelajarinya melalui Buku Teks silibus terkini matapelajaran Sejarah, ana pasti tahu akan cerita dan mitos tentang candi yang disebut-sebut masyarakat seluruh dunia ini.
 
 

Sebelum berangkat ke tapak candi tersebut, haruslah membuat persediaan fizikal dan mental serta mengenakan pakaian yang bersesuain dengan tema untuk melancarkan pengembaraan kami pada hari tersebut.


Sebelum memasuki ke ruangan ataupun pintu gerbang cani tersebut, jum sama-sama beratur dan dapatkan tiket masuk dengan segera! Bagi anda yang mengunjungi wisata religi ataupun dikenali sebagai tempat pelancongan agama ini, dikenakan caj yang berbeda dengan pelancong tempatan yang mana setiap pelancong asing akan dikenakan bayaran sebayak USD 15 bersamaan dengan lebih kurang RP 130 000 bersamaan RM 40 seorang. Berbaloi dengan ilmu an pengalaman yang bakal anda kecapi setiap kaki melangkah ke tempat-tempat sejarah di sekitar sini. Sungguh berbaloi.
 

Supaya kita semua tak tersesat jalan ataupun salah mengambil jalan kerana kawasan sekitar cani itu begitu luas, apa kata, kita luangkan sejena masa membca papan arah dan tatacara sepanjang berada di borobudur. Al-maklum, kata orang tua-tua lama, tempat-tempat kuno adalah tempat suci untuk dijaga, dirawat dan diperlakukan sebaik rupa kerana untuk apapun dan bakti untuk agama manapun, kita harus mematuhi dan meghormati pantang larang tempat ibadat sesuatu agama:) Apatah lagi, ia telah menjai tempat sejarah pusat peradaban dunia supaya anak cucu warisan bangsa masih dapat mengenali tempat-tempat sebegini walaupun itelan dek berabad zaman.


Setelah berpenat lelah berjalan kaki dari pintu masuk ruang beratur untuk tiket, akhirnya kami menuju dan tiba ke destinasi ruang Candi Borobudur tersebut dengan penuh rasa bangga. ^__^. Jutaan orang mendamba untuk mengunjungi bangunan yang termasuk dalam World Wonder Heritages ini. Tak mengherankan, sebab secara arsitektural maupun fungsinya sebagai tempat ibadah, Borobudur memang memikat hati.

Sekarang kita sudah pun masuk pintu gerbang candi tersebut dengan penuh rasa teruja dan bersiap sedia untuk menaiki anak-anak tangga. Bagi yang mengalami penyakit semput, saya ingatkan untuk anda membawa peralatan ataupun ubat lelah anda^__^. Pesanan ringkas dari FIFIEY LYCHEE MARATION. Bagian kaki Borobudur melambangkan Kamadhatu, yaitu dunia yang masih dikuasai oleh kama atau "nafsu rendah". Bagian ini sebagian besar tertutup oleh tumpukan batu yang diduga dibuat untuk memperkuat konstruksi candi. Pada bagian yang tertutup struktur tambahan ini terdapat 120 panel cerita Kammawibhangga. Sebagian kecil struktur tambahan itu disisihkan sehingga orang masih dapat melihat relief pada bagian ini.

Candi Borobudur memiliki struktur dasar punden berundak, dengan enam pelataran berbentuk bujur sangkar, tiga pelataran berbentuk bundar melingkar dan sebuah stupa utama sebagai puncaknya. Selain itu tersebar di semua pelatarannya beberapa stupa. Bagi anda yang membawa anak-anak kecil, laranglah anak anda dari memanjat tiang-tiang candi tesebut kerana sudah tercatat di situ, tanda larangan "Jangan Memanjat" :)

One of the style of the java dancing that we learned:) Cultures are in our soul! By hook or by crook, we have to pratice it to maintain the creativity of ours!


Terdetik di benak fikiran dan hati saya, sekiranya "arkitek" zaman dahuu boleh mempersembahkan senibina yang gah dan masih utuh sebagaimana yang kita lihat sekarang walaupun pebagai encana melana, dengan acuan berbagai rupa mengapa tidak "arkitek" zaman kini? Cuba, fikir-fikirkan.

Pariwisata ataupun pelancongan merupakan salah satu sumber perekonomian yang wujud di Indonesia. Jadi melestarikan tempat sejarah dengan bermodalkan adat an tradisi serta budaya yang sangat mesra alam, apat meningkatkan lagi kemasukan pelancong asing dari dalam dan luar negara. Pelancong barat juga tertarik dengan budaya khas yang ada di Jogjakarta ini. Oleh yang demikian, tidah hairanlah, jika kita mengenal kota Jogja dengan istilah kota sejarah peradaban kuno dan juga kota ilmu.

Serba sedikit perbincangan ilmu berkaitan maksud ataupun setiap lambang yang terpahat di batu di dinding canding tersebut. Diterangkan cerita kelahiran BUDDHA. 

Lalitawistara
Merupakan penggambaran riwayat Sang Buddha dalam deretan relief-relief (tetapi bukan merupakan riwayat yang lengkap ) yang dimulai dari turunnya Sang Buddha dari sorga Tusita, dan berakhir dengan wejangan pertama di Taman Rusa dekat kota Banaras. Relief ini berderet dari tangga pada sisi sebelah selatan, setelah melampui deretan relief sebanyak 27 pigura yang dimulai dari tangga sisi timur. Ke-27 pigura tersebut menggambarkan kesibukan, baik di sorga maupun di dunia, sebagai persiapan untuk menyambut hadirnya penjelmaan terakhir Sang Bodhisattwa selaku calon Buddha. Relief tersebut menggambarkan lahirnya Sang Buddha di arcapada ini sebagai Pangeran Siddhartha, putra Raja Suddhodana dan Permaisuri Maya dari Negeri Kapilawastu. Relief tersebut berjumlah 120 pigura, yang berakhir dengan wejangan pertama, yang secara simbolis dinyatakan sebagai Pemutaran Roda Dharma, ajaran Sang Buddha di sebut dharma yang juga berarti "hukum", sedangkan dharma dilambangkan sebagai roda.

Sebagai salah satu dari tujuh keajaiban dunia, Candi Borobudur dibangun dengan menggunakan +/- 55.000 m3 batu. Tinggi bangunan ini sampai kepuncak adalah 42m, dengan lebar dasar 123 m. 

Kalau anda perhatikan, dua binatang yang ada di setiap muka masuk atau pintu gerbang adalah merupakan singa dan juga gajah. Penjaga bagi mereka.

Ikrar dan niat apakah saya sepanjang berada di sini?

Borobudur tidak memiliki ruang-ruang pemujaan seperti candi-candi lain. Yang ada ialah lorong-lorong panjang yang merupakan jalan sempit. Lorong-lorong dibatasi dinding mengelilingi candi tingkat demi tingkat. Di lorong-lorong inilah umat Buddha diperkirakan melakukan upacara berjalan kaki mengelilingi candi ke arah kanan. Bentuk bangunan tanpa ruangan dan struktur bertingkat-tingkat ini diduga merupakan perkembangan dari bentuk punden berundak, yang merupakan bentuk arsitektur asli dari masa prasejarah Indonesia.
 
Selain wujud buddha dalam kosmologi buddhis yang terukir di dinding, di Borobudur terdapat banyak arca buddha duduk bersila dalam posisi lotus serta menampilkan mudra atau sikap tangan simbolis tertentu.Secara sepintas semua arca buddha ini terlihat serupa, akan tetapi terdapat perbedaan halus diantaranya, yaitu pada  atau posisi sikap tangan. Terdapat lima golongan mudra: Utara, Timur, Selatan, Barat, dan Tengah, kesemuanya berdasarkan lima arah utama kompas menurut ajaran Mahayana. Keempat pagar langkan memiliki empat mudra: Utara, Timur, Selatan, dan Barat, dimana masing-masing arca buddha yang menghadap arah tersebut menampilkan mudra yang khas. Arca Buddha pada pagar langkan kelima dan arca buddha di dalam 72 stupa berterawang di pelataran atas menampilkan mudra: Tengah atau Pusat. Masing-masing mudra melambangkan lima Dhyani Buddha; masing-masing dengan makna simbolisnya tersendiri.

Borobudur dibangun oleh Raja Samaratungga, salah satu raja kerajaan Mataram Kuno, keturunan Wangsa Syailendra. Berdasarkan prasasti Kayumwungan, seorang Indonesia bernama Hudaya Kandahjaya mengungkapkan bahwa Borobudur adalah sebuah tempat ibadah yang selesai dibangun 26 Mei 824, hampir seratus tahun sejak masa awal dibangun. Nama Borobudur sendiri menurut beberapa orang berarti sebuah gunung yang berteras-teras (budhara), sementara beberapa yang lain mengatakan Borobudur berarti biara yang terletak di tempat tinggi.


Arti nama Borobudur yaitu "biara di perbukitan", yang berasal dari kata "bara" (candi atau biara) dan "beduhur" (perbukitan atau tempat tinggi) dalam bahasa Sansekerta. Karena itu, sesuai dengan arti nama Borobudur, maka tempat ini sejak dahulu digunakan sebagai tempat ibadat penganut Buddha. Candi ini selama berabad-abad tidak lagi digunakan. Kemudian karena letusan gunung berapi, sebagian besar bangunan Candi Borobudur tertutup tanah vulkanik. Selain itu, bangunan juga tertutup berbagai pepohonan dan semak belukar selama berabad-abad. Kemudian bangunan candi ini mulai terlupakan pada zaman Islam masuk ke Indonesia sekitar abad ke-15.

  • Tahap pertama
Masa pembangunan Borobudur tidak diketahui pasti (diperkirakan antara 750 dan 850). Pada awalnya dibangun tata susun bertingkat. Sepertinya dirancang sebagai piramida berundak. tetapi kemudian diubah. Sebagai bukti ada tata susun yang dibongkar.
  • Tahap kedua
Pondasi Borobudur diperlebar, ditambah dengan dua undak persegi dan satu undak lingkaran yang langsung diberikan stupa induk besar.
  • Tahap ketiga
Undak atas lingkaran dengan stupa induk besar dibongkar dan dihilangkan dan diganti tiga undak lingkaran. Stupa-stupa dibangun pada puncak undak-undak ini dengan satu stupa besar di tengahnya.
  • Tahap keempat
Ada perubahan kecil seperti pembuatan relief perubahan tangga dan lengkung atas pintu.

Sudah saatnya untuk tidur dan beradu di kamar peraduan. Cerita sejarah bukan membuatkan anda mengantuk, malah membangkitkan semangat untuk mengalamai proses kemajuan dan kemoenan yang seimbang dengan syarat-syarat alam. Sampai ketemu lagi di lain waktu, lain masa untuk mendapatkan macam-macam lagi ilmu dan cerita dari MISS FIFIEY LYCHEE MARATION. Terima kasih semua sudi meluangkan waktu membaca nota ringkas tapi padat saya. Nanti saya sambung dengan lain kisah pula ya. Selamat berjumpa lagi! :D


P/s: Saya sangat pasti berita tentang letusan Gunung Merapi di daerah Secang, Mangelang telah meresahkan penduduk sekitar kerana pada bila-bila sahaja bencana buruk ataupun Gunung Merapi itu boleh meletus.Bagi pelajar Malaysia yang menuntut i sana telah dipinahkan ke Solo. Untuk pengetahuan semua, di daerah Mangelang inilah yang tercatat seribu rahasia sejarah yang telah dan belom dibongkarkan. Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama menghulurkan doa, buat keluarga mangsa bencana dan setiap ajal yang menimpa mangsa, kita doakan mereka dupaya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Doa mengiringi buat mangsa bencana agar sentiasa tenang dan alam keadaan selamat dan banyak bersabar engan keadaan yang memaksa anda semua untuk membataskan aktivitas sehari-hari an terpaksa menginap di tenda-tenda. Bagi anda yang ingin menghulurkan bantuan, bolehlah melayari laman yang berikut, jogjatrip.com sebagai satu alternatif untuk anda semua berbuat amal kebajikan.

Salam Oktober,


Saturday, October 16, 2010

BULAN SENYUM


Kalau takut dilambung ombak,
 Jangan berumah ditepi pantai,
Kalau takut menahan sebak,
Jangan berani bergulandah santai. 




Kalau kau kata aku cantik rupa,


Apa kan kau kata, sekiranya ku buruk rupa?
Seperti mitos bebek buruk rupa mungkin? 
Sering saja persoalkan tentang rupa,
Sampai gundah tidur tak lena,
Sampai resah makan tak kenyang,
Sampai menung, di kamar, mandi tak basah.


Renung bulan jauh di langit,
Bintang kejora dihitung berulang,
Bukan diam bersaing sengit,
Menjadi sang juara tawanan lantang.



Hidup bukan lukisan seni tergantung,
Harus ada yang menggantung di tempat yang sepatutnya,
Lantas permodalkan dengan nilai seribu guna,
Bukan membayangkann kemewahan dunia yang tiada saktinya.
Apa kau kata nilai itu kuno?





Kau baling batu ke dasar laut aku senyum,

Kau cari permata kuning di sungai aku ketawa,

Kau ratap pilu di pusaka bundamu aku menangis,

Kau meloncat gembira sukses berjaya duniawi aku tumpang senang,

Kau melangkah sejuta ke hadapan ke puncak mercu jaya aku turut mendaki sama,

Tapi "kau" itu siapa?



Bulan juga turut tersenyum melihat kau ukir lesung pipit,


Jarang bintang kerlip cahaya beribu di langit kayangan seolah dia cemburu dengan bulan yang turut menggoda kau dengan senyuman seribu kasih.


Panah kau tajam sekali,
tepat sasaran bisa tepat di hati,
Buat yang lain gundah berseri,
Bisa mabuk merayu sendiri.



Jambatan tergantung hati berbisik,
Hijau menderu semesta alam,
Kencana beradu datang merisik,
Gerangan bahagia menyonsong malam,



Ilham rambang di saat pulang dari Gunung Kidul, Jawa Tengah, Di saat fikiran bercelaru, tetapi karya tetap mendatang adanya berseteru.
15 Oktober 2010.




Salam Oktober,




Sunday, October 10, 2010

BBQ PARTY SEPTEMBER 2010


CERITA BBQ DI AKHIR SEPTEMBER DIUNGKIT KEMBALI:D  CERITA MENJADI SEJARAH BERKALA,  HANYA GAMBAR MENGEKSPRESI IA.

Let's watch this video;D


Jum kita cocok-cocok semua nuggets melalui batang lidi bersama Cik Fifiey Lychee. Confuse pada masa ini tergelak gara-gara apakah. Inilah Cik Fifiey Lychee yang memang suka senyum.


Para tamu yang hadir menikmati juadah resepi tradisi melayu. Antara yang dijamukan adalah Nasi kerabu, roti canai, roti jala, dan pelbagai lagi kuih tradisional yang lain. Ayam bakar adalah menu paling spesial pada malam itu.


Para tamu dan wakil-wakil dari Kerabat Long Ghafar sedang menikmati hidangan yang disediakan.

Kak Putri Anis sememangnya tidak putus-putus dikunjungi dan melayani para tamu. Mengenakan blouse dari Dolce & Gabbana hitam putih menampakkannya lebih elegent pada malam itu.


"Thanks aunties for coming, and do coming again for the next parties ya"!


Ayahanda Raja Sazali yang sentiasa awet muda sedang sibuk melayan para tamu. Kacak bergaya mengenakan batik berwarna hitam.

The gorgeous uncle and auties;)) Thanks for coming. anda semua sangat-sangat memeriahkan majlis dan suasana:)

Buah-buah kegemaran tradisi nenek moyang zaman berzaman.. i'm so attracted with buah delima.. the red one.. its really unique fruits.. i really love it.. and also the bananas..;) it tasted so good and give us source of vitamins.

the great and happy family ever after.. hoping so.

Seriously kek coklat ni sangat best;DD thumbs up!!!

3 angels are eating;DD jum semua kita makan-makan.

Abby Ebot, Bro Faizal and me eksis di dean camera.. so love the camera!! peace..

Disuap. Wah thanks lots too Bro Eedy yang menyediakan resepi yang sangat mantabbb.. bakar jangan tak bakar..ayam bakar madu, jangan bermadu durja sudah.. haha.

Kompak bergaya di hadapan camera.. Dua sahabat dan saudara. berjuang untuk keamanan. haha.

Saya mahu, saya mahu..!!!!

Jum kita cuba bagaimana cara untuk bakar ayam;DD sekarang anda bersama Chef Fifiey Lychee Maration dan teman-teman chef cilik yang lain.


Kami bersama bergembira bersenang lara dengan adik Maya yang cantik dan pandai bercakap. This mix chinesse and Malay girl is really intelligent!


Bersama Bro Remy dan juga kakak aisya.


Raja Tengku Putri Anis dan saudara kami dari Jogjakarta, Indonesia, Bapak Mahyuddin Al-Mubra dari Balai Kajian Dan Perkembangan Budaya Melayu Yogyakarta sedang diwawancara oleh wartawan UTUSAN MALAYSIA dan wakil KOSMO.

Sis Putri Anis bersama temannya, Bro Izzat Hashim.

Berfoto kenang-kenangan bersama Bapak Mahyuddin dan juga seorang jurtulis tempatan dari Kelantan.


Salam Oktober,




Monday, October 4, 2010

KISAH PURBA TENTANG KAMI MENIKMATI MAKAN KUNO;))





Andai aku pandai menyanyi, tua muda miskin dan kaya, tentu suasana gembira, mendengar suara merdu, bagai buluh perindu, banyak orang rindu. Hahay;DD dengan bunga hati berlagu riang saya menyanyi. Bukan "feeling and touching" mode ya, only copy paste status saya di fb:)



Siapa suka makan ulam, sila angkat tangan? Memang Fififey tak nampak kalian semua di luar tangan tu sedang mengangkat tangan masing-masing, memang lah tak nampak, berjauhan kan, kalau dekat pun macam la angkat tangan demi tujuan nak jawab soalan Fifiey ni? Straight to the point la, senang cerita. Seperti yang anda pelikkan, anehkan, persoalkan, kalian tahu dan terasa begitu aneh lalulah terdetik di hati Fifiey ini seorang yang pelik. Pelik kenapa? Tak payah tanya, kalian memang tertanya-tanya. Seperti yang kalian tertanya-tanya itu, yes exactlty, Fifiey sering bolak-balik Indonesia-Malaysia. So tak perlu pelilkah sekejap entry di sini, sekejap entry di sana. Terserah gue donk mau stay up di mana, it depends on myself la babe! Ada duit terbang la, tak ada duit, hah, duduk diam-diam kat rumah, tengok cartoon mr.bean. Bagi yang bakal menduduki exam akhir sem ataupun sebarang exam besar, rajin-rajinlah stay up dari pagi ke malam baca buku. (Sambil termenung zaman sekolah-sekolah bijak pandai dahulu, waktu duduk di MRSM QBER). Ok, zaman high school dah tamat, tunggu waktu untuk sambung di IPTA awal tahun 2011. Yes, saya tua setahun dari tahun asal saya since i moved around and being in private international school. Tapi tetap saya seorang gadis berusia 17 tahun yang tak disangka-sangka umur saya baru mencecah sebegini angkanya, namun, mempunyai akal waras yang masih bisa menampung pelbagai kreativiti berdasarkan seni alam dan hukum Tuhan.



Jauh perjalanan, 
Luas pemandangan,
Terbentang pengetahuan, 

Menjunjung kesantunan.


Sekiranya di awal dan baris permulaan ayat telah saya nyatakan berkaitan tentang ulam-ulaman atau di Indonesia dipanggil sebagai lalapan yang sangat hebat cara makannya di jawa barat iaitu oleh suku kaum sunda, alah, senang cerita orang-orang  bandung tu la di panggil jawa barat. Memang banyak resto-resto lalapan di sana. Antara favourite saya adalah RM. AMPERA. Kenal tak? Siapa yang sering melawat ke kota wisata Bandung yang sangatlah popular dengan tempat dingin seperti di tanah tinggi Cameron Highland ini akan kenal dengan nama restoran yang saya sebutkan sebentar tadi. Berhampiran dengan Masjid agung yang sentiasa gah dikunjungi oleh pelancong asing tidak kira dari dalam dan luar negara. Di pinggiran sekiranya anda berjalan kaki anda akan dapat melihat pelbagai barangan dijual, dengan kos yang begitu munasabah. Itulah Bandung. Kota fashion yang sering sibuk apatah lagi macetnya waktu orang-orang pergu dan mulang dari kantor;DD 


Oke, cakap pasal lalapan di Bandung, saya nak ceritakan tentang yang ada di Malaysia dulu ye, iaitu saya telah berkunjung ke restoran lalapan/ulaman yang terletak berhampiran dengan Taman Orkid,Pengkalan Chepa, Kelantan bukan yang di Kraftangan tu ye, tapi memang owner nya adalah orang yang sama. Kebetulan saya telah diajak oleh aunty tercinta, iaitu aunty ivy untuk sama-sama makan tengahari dan ber'dating' dengan beliau di sana bersama adik-adik dan seorang abang yang kacak;D Siapa lagi kalau bukan Abang Edy. I guess u knew him, since last post i'd talked about him when was his birthday. Kalau tak kenal buat-buat kenal je la. Kalau nak kenal, ada fotonya di sidebar. Compared to Restoran ulam di Pusat Kraftangan, i prefer to choose this Nasi Ulam Restaurant, which beside the orchird park, where, the place was so nice and quite peace with the nature around us. Nak saya tunjukkan di mana Pusat kraftangan kelantan terletak? alah, internet di hujung jari, seluruh dunia aboleh anda luangkan sayap! Cubalah guna jari, search keywords then u'll find what u want, including the best places to get the marvellous dishes and so with the RM. AMPERA RESTO. Dapat juga rasa angin dan bukannya panasa membahang kerana bersesak dengan orang. In Addition makanan tradisional di sini sangat-sangat memikat selera saya. Seriously!


Let's check it out how far i was talking true about it true my pictures, then u can judge it how i was really suit to be called as a traditional food lover with many kinds of  ulam-ulaman.




Kereta dipandu dengan penuh hati-hati. Sayangilah orang yang tersayang.  Dipesan khas oleh penaja bersama, THREE CUTE PRINCESSES!





On the way to that place, memang aunty memandu dengan penuh berhati-hati, so, tidak  gundah gulana sampai terjatuh gugur jantung la, kalau naik kereta sekali dengan dia. Guarantee 100% selamat sampai dan pulang ke tempat tujuan. Contohilah beliau,



Antara lauk pauk yang kami minati. Sila menjamu selera dengan penug kesyukuran semua.


Lihat-lihat semua kawan-kawan, Berselera bukan? Walaupun ia makanan tradisional kampung bercampur dengan ulam-ulam, ia sangat menambat hati saya. Orang kata air liur dan perut saya boleh menerima sebarang makanan berbagai rasa, ala barat pun boleh, kampung pun boleh, vegetarian style pun boleh, chinesse, japanesse, semua boleh masuk, as long as it not woody and allow for Islamic guidance. Objektifnya di sini, mahu diungkapkan adalah, saya bukan seorang yang choosy! i'm such a simple person, bringin out the brilliant ideas, standing up with the hectic and healthy lifestyle which brighter other's mind thru the success intensity.Makan ulam ada khasiatnya sendiri.



Apa kata wikipedia mengenai ulam??? Ini dia jawapannya.




Ulam merupakan gelaran kepada tumbuhan yang dimakan secara mentah atau sekadar dicelur (direndam sekejap dalam air panas) sebelum dimakan bersama nasi. Ulam juga biasanya dimakan bersama dengan perasa seperti budu, ccencaluk, atau sambal belacan, sebelum dimakan bersama nasi. Ulam sudah terkenal sebagai hidangan harian utama di kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung. Ulam diambil dari berbagai-bagai bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Ini termasuklah pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan kadang-kadang bunga.
Sayur-sayuran biasa boleh dianggap ulam apabila dimakan sebegitu sahaja. Ini termasuklah sayur-sayuran seperti timun,kubis dan terung. Selain daripada sayur-sayuran biasa, terdapat satu lagi kumpulan ulam ialah ulam tradisional. Ulam tradisional lebih meluas penggunaannya termasuk digunakan sebagai ulam biasa, sebagai bahan masakan seperti dalam penyediaan nasi atau nasi kerabu dan masakan sayur lemak, dan sebagai bahan perubatan seperti penyakit kencing manis ataudarah tinggi.



Kalau kita bicara tentang ulam di jakarta, jarang sekali kaum betawi memakannya, kecuali yang benar-benar tahu akan kandungan dan khasiat ulam. Buat tanoa kita sadar makan sebarang pucuk seperti pucuk ulam raja, pucuk paku, serta sebarang daun berbentuk ulaman herba, dipandang aneh oleh mereka pula, namun hakikatnya ia sangat baik untuk kesihatan. Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih lanjut info, maka segeralah menaip dan mencari kata kekunci lantas mencari sumber-sumber informasi tentangnya di laman google ini.





Kenangan ayam, kepala keli, fifiey dan abby... Apabila melihat itu, mereka terus tertawa. Mengapa? Cubalah teka.



Ikan keli dan juga ayam dengan kadar kolestrol sederhana kerana digoreng tanpa menggunakan minyak yang banyak, tetapi rasa perencah ayamnya yang mantap, memang mantap dengan adanya sambal belacan serta ulam yang turut disediakan sebentar tadi. Sumber protein akan lengkap juga dalam isi kandungan perut kita yang bakal menguatkan tulang-tulang sendi, in addition to gulping down protein shakes too.



Dengan selera makan yang membuak-buak dan aoabila kenyang inilah jadinya. sangatlah tidak larat untuk bangkit dari kerusi. 


Tangan, keliatan beralas lengan baju belang-belang purih merah, sekadar memegang erat, beg berwarna coklat, lusuh sahaja, cuma sungguh versatile, unik tambahannya, jangan tergoda, tak ada isi fuluss jua. ;D


Apabila semua kenyang, tiba waktu untuk pulang dan apabila dah tiba waktu untuk pulang, cepat-cepat ambil kamera handphone yang tidak ada apa-apa dibandingkan dengan kamera DSLR anda semua. huft +_= Itulah sebabnya kualiti foto ibarat nyawa-nyawa ikan sahaja;DD  *sigh


Terima kasih daun keladi,
Sudi hadir di laman ini,
Cukup masa undur diri,
Semoga terhibur dengan entri-entri:)


P/s: banyak lagi cerita purba yang belum dikhabarkan pada dunia. Belum tiba suatu saat dan ketika. Tunggu.




Salam Lebaran,



HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails