Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Monday, June 28, 2010

IF FIFIEY LYCHEE MARATION BEING A NOVELIST....

Reading is one of the best way for us to get what we want including informations and fiction or non-fiction resources in order to gain world or natural knowledgement. Those who love reading and assume as the books as his/her bestfriend is called as bookworm and this type of people always have their own gallery to collect their collections of books like in the mini library at home or take a little space in class to decorate your space with lots of books which can attract another person to follow the way you do. Maybe you can make this as the model of yours so that all your collections will be kept safely without no of each is lost. If a person love to read something benefit, so for the reprisel, we as a book lover, will get the benefits too. Not only our mind will full with ideas and information, but we can be the knowledgement person in order to be the ruler of a coutry one day. This type of people also not stingy to pay for the books which are quite expensive just because they want to fulfill their volition.


Sweeping, i do love reading but i hate to read thick material like love novel. But still i can share you pertinent to the top love novelist. They are Cecelia Ahern which produced the Novel of P.S I LOVE YOU , the number 1 novel in Ireland and had been sold all over 40 countries. Have you ever heard the name of  Cathy Kelly, Catherine Alliott and Louise Bagshawe? Well, they are all well known as the writer who loves to talk and to write about woman. I  mean their soul full of love. I'm inclinated to thee xploring and mysterical novels for example Harry Potter writen by J.K Rowling who is one of my favourite novelist. I'm so proud of the novelists who able to write too long story which throw out many ideas from their minds and consequently it could encourage young student to write more and more through introducing themselves by joining the writing essay contest, poem contest, writing in magazine or newspaper. Giving them a chance to try is better to produce a good and talented writter. Who love novels might know the top novelists either in Malaysia or outside. So, who you choose as your favourite novelist? So, who's the fanatic of Murshid Awang Ramlee novel here? It's probably about thousands of his fans because of the great novels he distributes and it had been about hundreds of his writing.Great!!


What if i'm being a novelist? Ask and answer guys. well,  althought my ambition was not to be a novelist ,we never know how about our destiny and how if now we say "i'll not become a writter, novelist, and people who love to write" but at last people saw you with that talents and you yourselve have that part of job to be a witer or novelist. It's quite great if we can affiliate our surplusses  by doing more than one job if we think we have talent and capability to do so. In addition we have our own skill to be a great journalist one day by starting from now we have to put in mindset that we love to read and write. Or otherwise, although you have talent on wrting, but you don't have any interest to or maybe your mindset said, "why should i be a journalist while i have born in gold spoon family"?, automatically all your talents will fade away. It's the matter of practicing. If you are not practise to write more and more, you will lost your great n brilliant ideas too. In this case you have to set your mind set not to think negative about to be a journalist. Its a noble work because we can share something at least with the people outside whatever idea we  contribute into our novel.








the debut of my novel soon..lol:D




I'll choose the picture above as my cover novel because of a few valid reasons:))









written by;






Sunday, June 27, 2010

SI CENTIL YANG LUCU MANIS...

 Hye,Salam Sejahtera&Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

kembali bertemu lagi kita di dunia blogger setelah 3 hari i tak menulis di laman ini. dengan beralasan MALAS=_=..hahahhahah.sebenarnya sudah tiada lagi alasan lain melainkan perkataan MALAS itu kerana apabila malas menguasai diri, maka diri ini akan berdiam diri sendiri-sendiri..(i main kata ri ri ri)..pertama-tama sekali dua kali tiga kali, u all hari ini apa kabar?semoga sihat2 sahaja, sihat walafiat bin sejahtera binti aman ami.. sebenarnya apa yang i mengarut ni?? apa-apa je la as long as korang paham yang tujuan i berkata sedemikian adalah untuk menanyakan kabar. harap korang semua sihat eh.. 

ok stret to the point i sebenar untuk menulis harini memandangkan harii ini tak busy sangat dan ada mood nak menulis:)) erm,boleh tak harii ni i tak menulis tentang perangai pelik an kreatif  adik i yang agak-agak ala muka omputih+arab tu=_6..nama dia RTP SOLFIE SALSABILLA atau nama glamour kat skolah solfie n nama cute2 kat umah abby ebot.."ebot" tu i je yang kasi gelar untuk dia sebab masa kecik until now perut dia buncit..haha



yang mana satu, idaman kalbu??hikhik...

 
hehe..memuji tak salah kan??lagiipun kenyataan..membetulkan kenyataan lebih baik membetulkan wayar yang putus.. maap,i mengarut lagi..ok ok..korang nampak tak gambar kat ats tu weh??yang gambar i dengan dia??ha,tentang budak cute tu laa i nak story sikit nii..:)gambar yang kat atas tu gambar adik i, (sebelah kanan k), yang sebelah kiri tu clone dia..haha..foto ni waktu dia jadi album  cover waktu dia umur 8 bulan(klo tak salah).so, kiranya tu foto lama la.nak tengok latest foto??nanti i tunjuk k..but sebelum tuu i nak story tentang sikap aneh dia..kenapa i cakap dia fikiran kreatif? sebab dia suka menanya soalan-soalan yang aneh berbentuk fakta dan ketuhanan yang mungkin korang pecah perut kalau dengar termasuklah i sendiri..

ANTARA SOALAN-SOALAN ANEH YANG DIKEMUKAKAN OLEH ABBY...(KEPADA PAKAR SEJARAH, AHLI SAINTIS, DOKTOR, PROFFESOR&PAKAR2 YANG SEANGKATAN DENGANNYA>SILA JAWAB:D

  • KENAPA MATA ADA MACAM-MACAM COLOUR (BUKAN CONTACT LENSE)???KAK PIE, KAK CA, MAMA, ABAH, ABG APIK, KAK PUTRI PUNYA MATA COKLAT, OMPUTIH PUNYA WARNA BIRU LA, HIJAU LA, OREN LA?
  • KENAPA KITA TAK PUNYA EMPAT KAKI DAN TIDAK MERANGKAK SEPERTI ANJING DAN KUCING?
  • KENAPA KITA TAK BOLEH TERBANG MACAM BURUNG? (SAMBIL MENUNJUKKAN AKSI BURUNG TERBANG)
  •  JAGUNG SAYUR ATAU BUAH-BUAHAN?(CONFUSE DIA SEBAB MAMA MASAK ITU SEBAGAI SAYUR JUGA DALAM RESEPINYA DAN BUAH APABILA MAKAN JAGUNG BAKAR.)
  • KENAPA GIGI BOLEH TUMBUH IKUT BELAKANG?(MAKSUDNYA BERLAPIS) 
  • KENAPA KITA TAK MACAM CARTOON?BOLEH REKA SEMUA BENDA
  •  APA ADA DALAM BULAN?
  •  KENAPA MUKA KITA LAIN-LAIN?
  • RUMAH ALLAH DI MANA?
     
sudah baca soalan-soalan tersebut?ha, apa jawapan korang? kadang-kadang terpikir macamana dia boleh berfikir secerdik itu? mungkin kualiti susu sekarang lebih baik dari susu-susu yang dulu.haha .jawapannya, "ni kan zudah zaman moden, so adik pun pandai la".
dia membuat i terkaku=_=

ANTARA MUKA-MUKA CUTE &
ELEGANT ABBY:









to join her fan club on facebook,click this link:

http://www.facebook.com/pages/SOLFIE-SALSABILLA/1115103...

ok guys, until then with another story ok.bubye...thanks for reading my entry.
selamat malam dan selamat beristirahat:))
enjoy ur day:)

Thursday, June 24, 2010

Raut Wajahku Dalam Jangka Waktu 20 Tahun Bakal Datang...

semua orang tak nak tua 
semua orang nak muda
semua orang tak nak berkedut@berkeriput 
semua orang nak kekal cantik.....

 semua orang mau tampil bergaya...


WALAUPUN USIA MENINGKAT TUA 

-Pernah tak korang bayangkan bagaimana raut wajah korang semua dalam jarak masa 10 atau 20 tahun bakal datang???
-Pernah tak korang rasakan betapa tuanya korang pada masa akan  datang?
-Dan bagaimana dengan penampilan korang?

let's check out Mr.Raja Sazali's family in 20 years time to be...:))

&

U can see the differenciate between now and "WE ARE" ten years in time

starting from ayahanda:


20 years in time that means this picture will show abah at the age of him around 71:)..overall,i think still look young as now..lol:D

now,bonda's turn:

 i can't believe this gonna be with my mom..lol:D.. she's getting too old whereas mom will be at the age of 64 at this moment(younger than mummy)..no no no..that's not true..:D


what about bro eedy?:


Unpredictable..kenapa abg eedy looks older than abah???he's at this moment will be 46..:) 

Inikah Putri Anis 20 Tahun Nanti?:


kakak putri anis.tetap jelita walaupun usia paa masa ni bakal meningkat 44 tahun..^_^..haha 



 Bro Putra Hussin 20 Tahun Akan Datang:


Mungkin kelihatan tetap hensem macam sekarang walaupun pada usia waktu ini mungkin sudah menjangkau 40-an:)



Macam tak percaya.Adakah ini diriku 20 tahun nanti?:


ni la aku. keliatan sgt tua..Padahal masa ni bakal menjelang usiaku 37..blom sampai 40 muka dah keriput..biar betol(".) =_=

Arisha?Is it true u? 


Betulke nii??macam tidak boleh dipercayai.Pada ketika ini bakal berusia34 tahun...still young,tapii sudah ada keriput?tak logik! 

Last But Not Least,Abby!: 


Ni abby..but u look too old la sedangkan umur pada masa ni dijangka baru menjangkau 28 taun..belom lagi masuk 30-an muka seperti 40-an sudaa..haha..memang kompem editting 20years.com ni tak boleh dipercayai..huahuahua... 


kesimpulannya: 
-IN20YEARS.COM memang kreatif tapi tiak menepati jangkaan sebenar.
-Almaklum,ciptaan sebenar Tuhan lebih sempurna.
-So,jangan salahkan  IN20YEARS.COM:)

*salam dan hye semua blogger blogger yang sangat i kasihi.haha..bru nak kasi salam and say hye..maaf..biasala..pendahuluan kena unik barula writing tu jadi best..n so with my post for today..harap korang really enjoy looking for those bad pictures of ours yang mungkin 20 tahun akan datang,itulah rupaku..haha..tetap cantik kn walaupun daa tua..overall,tak boleh percaya sgt engan unsur teknologi kerana i sangat pasti dan yakin kejadian tuhan adalah sebaik baik kejadian yang ada.So,sentiasalah mensyukuri:))thanks guys sudii baca my entry for today..nanti i share anything else ya..:)


love to share,

Wednesday, June 23, 2010

HAPPY FATHER'S DAY

Sudah lama tidak bersua di laman blog. Rindu juga rasa di hati untuk mengadap laptop dan menulis apa yang rasa di hati serta berkongsi sedikit sebanyak yang terjadi mahupun sumbangan idea dari saya mengenai apa jua:) wah,skima tak ayat??haha..haa,menghilang diriku sejenak di alam maya bukan berarti luput juga cerita diariku.Banyak yang ingin dikongsi bersama namun apakan daya sering terhalang oleh kekangan masa.Menginjak di bumi bertuah tanah kelahiran amatlah menggembirakan hati.Namun,story tentang tu,tangguh kan niat dulu untuk bercerita namun ku teruskan niat untuk menulis sedikit warkah tentang seorang ABAH yang telah mendewasakan anak-anaknya semua.Bersempena dan bertepatan juga dengan sambutan hari bapa pada hari ini iaitu tanggal 20 Jun 2010.Abah atau nama sebenar Raja Sazali Raja Hassan dilahirkan di Perak,Malaysia pada 14 April 1958.Detailnya ada di penceritaan Hari Ibu kemaren..:))..harap anda follow yg tu dulu before follow cerita ini:)

happy father's day abah..you are my miracle
dad,you bring me to a world that i never know how precious it was,u
gave me knowledgement,experience,superb siblings and mom,that i'll
never forget until the end of my life.....till
my death,i love u,abah..thanks abah...
ni la antara bait-bait ayat yang i postkan di fb waktu hari bapa kemaren..haduhyaiy...memang la jauh2 semua..my sis in aceh,ada yg di jakarta,malaysia...semuanya berasingan.so yang mana ada je la yang sambut... oleh kerana lappy yang i guna sekarang ni tak banyak sangat gambar,then i upload to u all yg ada di lappy ni je la ye..sorry for incompliment..:(


Abah..berada di 3 dari kanan foto..berbaju kemeja batik berwarna coklat..:)itulah sosok seorang abah yang mempunyai anak2 yang super"kow" n mendapat isteri yang super"wow"..haha..genetik bonda dan ayahanda maka lahirlah kami yang cantik,bijak dan berwawasan..haha(puji diri sendiri)

Our wish to u abah:
-Moga tercapai segala niat yang terpendam
-Moga sihat walafiat sentiasa
-Moga berbahagia bersama kami
-Moga dilimpahi rezeki melimpah ruah
-Moga mendapat keturunan yang baik2
-Moga kekal bersama bonda hingga akhir hayat
-Moga dikurniai restu dan rahmat dari Yang Maha Kuasa atas segala aktivitas yang dilakukan
-Moga lancar perjalanan hidup dunia akhirat


Amin,Ya Robbalalamin....




Album Koleksi Abah




Haha...aku suka tengok picture ni..pic ni dicapture oleh si bongsu yang cilik iaitu abby ebot..haha...abah tengah ketawa berdahak-dahak..gelak apa tuu????


Dalam suatu persidangan.....abah berkacamata...


Time to talk....


Bersama Sultan Kutai Kartanegara,Kalimantan.


With beloved wife:)muaccccccccccchhhhhh..haha


Sekeluarga berfoto bersama Sultan dan Permaisuri Kutai Kartanegara


* maaf kerana tidak dapat menyediakan banyak foto kerana laptop yang i guna sekarang sememangnya tidak banyak foto...harap maklum..

http://fifieylycheemaration.blogspot.com

HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails