Followers

BLOG STATUS UPDATE

~ 2015; Time to achieve many things, being someone's special, loved by everyone!


Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednessday: Si Ulat Buku


"Si Ulat Buku"

Diedit oleh: Rtp Solfie Salsabilla
Komen beliau: Kak Pi macam ulat buku macam dalam cerita kartun Thornberry

Sunday, December 25, 2011

It's All About Sticky!


Assalamualaikum and Hi People.


Long time not hear anything from me? Missing me like crazy? Haha, ohgilaperasan! Oh, it's such a hectic week for me! Seriously so weak but so far i got too lots exciting stories to tell you! It was exam week, it was vacation week, it was rest week but overall i got no rest but mess!  How can?! Jiwa sedang bercelaru! Ahh, entry tak mahu emosi, ceria lebih bagus, bukan?


Ok, what about you? Anything to share? 


As usual, when i come to write something, post about something on blog, i must think what story i'm gonnna write about and today i chose to talk about STICKY! Sticky bukan melekit-lekit tu, it's kind of sweet! The new sweet for me to try! What kind of sweet? You never heard this? Look at these pictures below!!! Dekat Pavvi pun ada banyak jual tau! Kalau you all suka jenjalan cari makan, cari gula-gula macam budak rongak yang sangat gilakan sweets, you all pasti tahu bahawasanya STICKY ni sangat comel cara buatnya dan tidak merugikan kerana ia masam-masam manis seperti mana bila you all senyum tak ikhlas masam-masam manis terwujud! Tak percaya, cubalah!


Di Australia ada, Singapore ada, Hong Kong ada, Jakarta ada, and many more places ada tidak ketinggalan Malaysia juga ada! Dapatkan segera STICKY with variable flavours, orange, mango, mandarin, lime, cherry, blueberry, and many more lah!!!:)


Budak comel sorang ni boleh nyanyi macam-macam lagu dah sekarangni! Kalah artis! Hahaha. Tapi tapi tapi menyedihkan satu demi satu gigi susunya dah cabut..haha...Ompong deh nasib baik ketutup dek jari!!!:)) Haa, makan chocki chocki lagi, makan, biar makin comel!


 And she's got this from Wen! Tq Wen! And now we know, how's STICKY's taste!


And also the barbie kid's handbag! oh so sweet! nanti pakai dengan gown barbie ye Abby!!!!


It's STICKY'S WEBSITE ! or you can find more at their page on FACEBOOK. Selamat merasa gula-gula manis teman-teman!:) Tidak ketinggalan Merry Christmas to all my friends outhere! Selamat natalan ya! Jangan nakalan pula. Take care and enjoyed yourself wherever you are! Happy always and don't forget to those who less fortunate!



Thursday, December 15, 2011

Telur Penyu. (Entry Hilangkan Stress)


Assalamualaikum and Hi People.


As what you know, eggs are so familiar with us! We take half-boiled-eggs for breakfast, we can make 'telur masak pedas' for lunch or dinner, and also telur mata kerbau for nasi goreng kampung yang hangat pedas namun meletup mantabb! hiks. Best. Oh, I imagined the best nasi goreng pattaya which used telur yang dibungkus nasi di dalamnya. The menu that i always ordered  whenever i'm going out with family or friends for dinner! Yummy. For almost dishes like these we used telur ayam!


Ada telur ayam, telur itik, telur puyuh, dan juga telur penyu yang boleh dimakan. But, most of the people, just know and have eaten telur ayam, since ayam merupakan binatang peliharaan yang glamour, i thought. (Banyak lah kau glamour sangat kan?) Hehe. Ye, ayam bertelur, take noted! Bukan beranak tapi bertelur! Teringat belajar Subject Science Standard 4 dulu-dulu. Bab2 bertelur, beranak ni quite interesting jugak, tambah-tambah masuk bab reproduction kalau dah masuk high school! Hamboi, sukewww lewww tewww. (Ewww jangkitan wwwwwww?) NO WAY! Boys will love to learn it! I don't know why girls waktu tu malu-malu kucing, but boys beribu kilometer dapat tangkap bab ni dalam masa sehari saja, without teachers blabbbing lots. Imagination beyond expectation! Eh maaf, lari topik!


Telur penyu! Fifiey first time try walaupun dulu-dulu abah dah pernah bawak balik benda ni! Mahal kemain tau! Mencecah RM 2.50 sebijik. Hambek kau! Ini ada dalam 30 biji kot. I don't count it. What i really shocked, ada di setengah tempat ia boleh mencecah harga RM 5.00 sebiji. Mak aihhhh. Mahal kan? Nak buat macam mana, susah nak dapat, kan. Dan yang paling ironi nya, sekali kau cuba, ketagih nak lagi dan lagi! Kulit dia tak keras macam telur ayam tau, kulit dia macam kain keras yang dikoyak sedikit dan anda boleh tuang langsung isinya. Jangan lupa rebus dulu macam kau buat telur rebus separuh masak tu lah! 



Telur kuning dia lebih menonjol. Tu yang Fifiey dah rebus, satu telah dituangkan ke dalam bekas, satu lagi belum dikupas. I can't really say dikupas, sebab dia macam kain, dikoyak bahasanya yang lebih sesuai kot. Hehe. Get ready to hentam this! Nak cuba? Dapatkan segera, sesungguhnya anda akan berasa sangat kuat setelah makan benda ini, walaupun kepala kau akan rasa macam pening-pening itik. Eh, pening macam itik ke? Kenapa itik yang jadi mangsa? Kesian-,- Yang penting ada yang kata dan sangat yakin, makan benda ni dapat kekuatan batin! Amekhekaukuatlahsangatkan?! Tak percaya? Cubalah. Sesungguhnya kekuatan adalah hak milik setiap insan...



Aku pelik dengan telur penyu nih. Kenapa lah bentuknya bukan belat betul, ataupun oval ke, kenapa perlu ada kesan penyet di atas. Penyet? Apa-apa bahasa yang sesuai sila gantikan. Semenjak tinggal luar dari malaysia dan dah tak belajar BAHASA MALAYSIA secara khusus macam di high school dulu, penggunaan bahasa asing lebih diterapkan sehingga bahasa-bahasa yang sesuai digunakan pun dah ter'confuse'. Tension! Padahal bahasa jiwa bangsa tau! Lagipun bila aku belek buku-buku and cek adik-adik punya paper exams bila aku hang out dengan teman-teman di Malaysia, dah banyak tatabahasa berubah. Bahasa baru pun banyak dah wujud dalam kamus dewan.



Koyak, tuang, makan! Macam iklan oreo tu pulak, putar, jilat, celup! Hehe. Buat iklan jap, mana tahu dapat jadi model iklan, kayo nan engkau, royalti banyak tuh! Kehkeh. Berangan, iklan telur penyu!



Taruh kicap sikit, untuk penambah rasa. Nak taruh blackpaper sekali pun ok jugak! Just nice. Buat telur masak separuh macamni, teringat pulak kat abah! He just love it! He's so busy now. Working and preparing for the new project paper! Oh lupa nak cakap, telur kuning telur penyu ni lain sikit tau, ia agak bergaram dan berpasir apabila dimakan dan juga tidak selembut telur kuning telur ayam. Telur putihnya pula, rasanya agak liat-lembik kot compared to telur putih telur ayam! Haha, maaf, tak pandai nak describe how it tasted la, nak rasa, cubalah sendiri!



Morning-lazy-dull face..lol:DD Nikmati telur penyu dulu ahhh! Susah lho mau dapatkan ini...(Agak-agak ada peluang tak, nak jadi model telur penyu?) hekhek....Cakap pasal penyu, teringin nak bela penyu yang kecik tu. Aku lupa aku tengok filem apa entah yang dia pelihara penyu kecik! Awesome. Sumpah comel! Ada yang nak kasi present penyu on my birthday pun ok jugak! Aku nak try bela binatang sekarang, supaya karma baik aku dengan binatang terpelihara sebab aku dah banyak bunuh nyamuk tiap-tiap malam, mana tahu one day nyamuk tu, kelahiran semula nya jadi manusia, dia datang balas dendam kat aku. Haha. Khayalan tingkat tinggi!:P


Masa aku buat entry ni, beria sangat aku google tentang kebaikan, kelebihan serta fungsi telur penyu ini untuk kesihatan ke, tubuh badan ke, dan seangkatan dengannya yang memberi impak baik lah kan, malah frustration yang aku dapat! Frust wehhhhhhh! Why why why, why telur penyu didn't bring any goodness at all??? Malah hanya mitos dan keyakinan yang kuat daripada pengamal dan pemakan telur penyu sahaja yang mengatakan telur penyu untuk kuat batin! Kuat batin untuk aku yang muda remaja ni buat apa! HUH! 


You know what,  telur penyu adalah sumber protein yang paling kurang khasiatnya berbanding telur lain, seperti telur ayam. Lebih malang lagi, telur penyu mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi iaitu antara 10 dan 15 kali lebih tinggi daripada telur ayam. Begitu juga kandungan garamnya. Telur penyu mengandungi bahan toksik yang mencemari laut dan hidupan akuatik.


"Telur penyu adalah sumber protein yang paling kurang khasiatnya berbanding telur lain, seperti telur ayam. Lebih malang lagi, telur penyu mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi iaitu antara 10 dan 15 kali lebih tinggi daripada telur ayam. Begitu juga kandungan garamnya. Telur penyu mengandungi bahan toksik yang mencemari laut dan hidupan akuatik."



Namun, alasan ini tidak cukup untuk menewaskan kepercayaan tradisi bahawa telur penyu boleh menguatkan tenaga batin, satu daripada 1,001 sebab mengapa telur penyu menjadi rebutan sehinggakan mereka sanggup mengeluarkan banyak wang mendapatkannya.


"ARTIKEL PENUH"


TENSION AKU BACA. 3 biji makan telur penyu. Kalau rata-rata telur ayam yang ada di Asia ni nilai kolestrolnya adalah 200mg sebiji dan sebiji telur penyu nilai kolestrolnya pula 10 atau 15 lebih tinggi dari telur ayam maknanya 200mg+15mg= 215mg X 3= 645mg! Alah, sekali sekala, chills sajalah , kan? Makan apa-apa pun ada kolestrolnya juga! (pesen nak menyedapkan hati) haha.

Monday, December 12, 2011

Status Ikan Masin.


Assalamualaikum and Hye People.


Tengok tajuk sudah dapat rasa kebebalan dan keanehan kan? Nah, amik kau! gedebab besau nya foto yang disediakan oleh si Fifiey Lychee kali ini. Bukan apa, nak suruh muda-mudi kenal, ikan masin, menu harian zaman berkala. Dulu hari-hari nenek, atok kau makan benda ni dengan ulam dan budu tetiba harini kau dilahirkan di bandar kau dah tak kenal ye ghupe si ikan masin yang berstatus dara, bujang, teruna, janda, eh wujudkah binatang berstatus begini? Alam dan kehidupan, pastilah ada, kalau tak macam mana kucing boleh 'terberanak', kan?






OK, sekarang taknak masuk biological reproduction segala macam tu, sekarang nak cerita tentang ikan masin saja. IKAN MASIN! Ikan masin ni aku dapat dari Sarawak tau! Best namanya Ikan terubuk. Ada yang panggil ikan terbok lah, ikan terbuk, tidak mengapalah, as long as bunyinya hampir sama diterima pakai lah jua. Yang pasti rasanya sama:) Orang kata ikan terubuk ini mahal, aku pun tak sure sebab bukan aku yang beli! Nak info lanjut jum sama-sama guna google! Click HERE for more info on media!


Kali ini entry pendek je, sebab Fifiey pun takde nak cakap banyak tentang ikan ni. My last wish, semoga dapat makan ikan terubuk ni lagi! It's one of my favourite. Makan bersama nasi panas dan lada, memang best! Meletup bibir kau, tapi mantab sangat! Tak percaya? Cobalah. Kerana ku yakin kau sedap, maka ku hentam, kau sampai berpinggan-pinggan! 



Selamat tengahari people!
Aktiviti anda untuk hari ini apa?

Ada berita menarik yang ingin dikongsi?

Pendapat anda tentang ikan terubuk masin sarawak ni? Siapa dah pernah cuba, sila bagi komen:)


Tengah addict main game The Sims Social :( How to avoid this huh?



Friday, December 9, 2011

Hubungan Alam Dengan Manusia.










"Manusia diperintahkan untuk memerankan fungsi kekhalifahannya iaitu kepedulian, pelestarian dan pemeliharaan"


Ramai yang kata, biar alam sahaja menghukum, jangan kita. Bagaimana caranya?



Ramai yang kata, hubungan kita dengan Tuhan ibarat hubungan kita dengan alam. Bagaimana jalannya?



Ramai yang kata, alam dengan kita begitu dekat. Bagaimana  buktinya?



"Kita nampak bulan. Tapi sebenarnya bulan tu jauh sangat. Kita tak nampak Allah. Tapi sebenarnya Allah tu dekat sangat.
"Dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya” [Qaf 50:16]

Monday, December 5, 2011

How The Students and Teachers Nowadays Role Their Actions?








Kita pernah melalui zaman pra-sekolah, kindergarten, sekolah rendah/sd, high school/sekolah menengah/ smp/sma, dan sebagainya, bukan? Zaman-zaman yang kalian pastinya masih menangis teresak-esak tak nak mandi pagi kerana kesejukan untuk ke sekolah, zaman di mana kalian masih berlumba-lumba ke arah kecemerlangan, ada juga yang gemar tidur di bilik darjah, usik teman-teman sekelas sampai ada ibu bapa yang report mak kalian yang kalian nakal, zaman kena rotan, libas dengan parents sebab degil taknak mengaji, solat, zaman di mana kalian main bola sepak, bola jaring bersama reman-teman pada waktu petangnya! 


I really missed this moment. Proud of myself, sebab aku tak dilahirkan untuk menjadi begitu degil pada zaman kanak-kanak! Aku budak normal yang agak ulat buku dan tidak begitu bergaul dengan anak-anak kecil lainnya. Waktuku, masaku banyak diluangkan di rumah. Hanya holiday panjang di luar apabila tiba musim cuti sekolah! Dek demikian, sahabatku boleh dibilang dengan jari. Aku pendiam dulunya. Tapi tidak sekarang. Sekarang satu patah kalian keluarkan kata, sepuluh yang ku jampuk:) Itupun kalau berkenaan dengan topik di hati! 


Aku punya banyak pengalaman. Jauh perjalanan, luas pemandangan. Zaman sekolah sumpah yang paling aku rindukan. Waktu dulu-dulu memang jemu untuk ke sekolah, lebih suka menghadap buku di rumah. Lebih tenang mungkin. Tapi tak mengapalah, orang ke sekolah, kita sekolah, bukan? Untungnya cikgu-cikgu pandai pancing supaya kita rapat dengan mereka. Satu faktor yang aku suka dengan sekolah apabila seseorang guru treat anak murid, pancing dengan cara jadikan mereka sebagai sahabat karib!






Play, read, feel, teach and learn! Kalau kita bisa bermain akal, otak, dan anggota-anggota badan yang lainnya, mengapa tidak dengan anak-anak usia remaja dan kanak-kanak biasa? Mereka mahukan susana belajar sambil bermain. You know kids can learn more and feel more trough practising, playing around and learn from surrounding! Tapi perlu diingat, main-main jugak, jangan biarkan sampai students boleh pijak kepala guru. That means, main berbatas, like we are playing sahibba while learning and collecting the new vocabs! We can use the new words in an essay and also while chit chat! Kalau kalah, janganlah sampai cakap bodoh ke, atau sebarang bahasa kasar like you used to use to your besties! Kurang sopan kan?


Pengalaman aku? Macam-macam ada. Budak-budak nakal kan, menyakat sampaui menangis. Termasuklah cikgu yang disakatnya. Sampai menangis cikgu tu taknak mengajar, merajuk untuk hari tu. Semua tu pengalaman. Aku kalau budak-budak lain sedang main lompat tali ke, peluk tiang ke, berebut kerusi dalam kelas ke, aku tak join. Sebab apa? Sebab aku mudah pening dan tak boleh bising-bising. Haha, tapi aku ok je tengok diorang main. Budak-budak kan. Seolah-olah aku matang awal. Sangat tidak best, tidak begitu menikmati alam kanak-kanak. Ye, that's why lah aku banyak involved indoor games and curriculum activities kalau di sekolah!


Cikgu. Cikgu adalah guru, dan guru adalah orang penting dalam hidup sebab zaman sekarang zaman pendidikan yang sangat maju! Dah ramai juga terlahir bakat-bakat muda yang dilatih oleh seorang guru untuk menjadi seorang pemimpin hebat. Memang! Memang sifat asal, keyakinan dan juga pengetahuanlah yang boleh menaikkan identiti kita untuk menjadi SESEORANG. Tapi guru adalah jalan terpilih untuk mengajar. Dalam Agama juga kita perlu berguru inikan pula pendidikan di sekolah! 


Zaman sekarang lucu. Pengaruh dari televisyen dan alam sekeliling lebih kuat dari pengaruh ajaran guru. Pantas sahaja artis hollywood Madonna juga tidak membenarkan anaknya terdedah dengan pengaruih televisyen. Mungkin keadaan semasa yang mengagungkan IT dan mendesak kita untuk menggunakan IT sebagai sumber ilmu menjadikan kanak-kanak jugak terlebih pandai untuk menyalahgunakannya. Apa fungsi seorang guru di sini sekiranya anak-anak tadika juga sudah pandai berutus surat cinta, membawa telefon bimbit ke sekolah dan ada juga yang dah pandai bermadu kasih masuknya mereka di alam menengah rendah bahkan di zaman senior di sekolah rendah yang bahawasanya mereka berfikir mereka telah dewasa dan berhak untuk berkelakuan sedemikian? Pelajar punya 2 rumah. Di sekolah dan juga rumahku syurgaku. 






Kadangkala aku sangat bersetuju, guru dan ibu bapa tidak boleh dipersalahkan seratus peratus, kerana pengaruh minda anak-anak telah tertanam dengan pengaruh IT yang dipelajarinya sendiri. Anak-anak sekarang terlebih pintar!



Video.



Cerita kalian macam mana? Tak kiralah, zaman sekolah rendah ke, menengah ke, ada yang terpahat di ingatan? Yang lucu ke, sedih ke, atau mungkin tergelak sorang-sorang?



Cikgu kalian yang paling kalian ingat dan sebab apa? 



Kongsilah cerita!



P/s: Takziah untuk family apek, Goal keeper tersohor masa kini atas kehilangan adiknya yang telah meninggal dunia tengahari tadi akibat demam berpanjangan dan jangkitan paru-paru. Al-Fatihah untuk arwah! Berita lanjut DI SINI.


Friday, December 2, 2011

Happy Belated 9th Birthday, Rtp Solfie Salsabilla a.k.a Abby!


Only photos, can i? Here are the family party photos on Abby's birthday party!





























"Happy Birthday Abby! Like what i told you, don't be naughty and be such nice girl to your parents, sisters and brothers, friends and all the people around you, otherwise all nice things come towards you! Insha-Allah.

Study smart and be pretty like a barbie princess always!


I LOVE YOU"


Happy Birthday my sweetheart! I LOVE YOU:') You are growing older sayang....How's Abby's sad because there are three people can't join this family party because of a few valid reasons. They are abah, afiq and kak lia....But still can hear Abby's voice tru phone:)



HAL-HAL BERKAITAN YANG LAIN:

Related Posts with Thumbnails